Održan seminar „Žene u politici – rodno ravnopravne ili ne?“

Održan seminar „Žene u politici – rodno ravnopravne ili ne?“

Piše: Katarina Sremčević

 

Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih uz podršku Ministarstva prosvete i fakulteta političkih nauka četvrtu godinu za redom organizovao je seminar „Žene u politici – rodno ravnopravne ili ne?“ . Seminar je trajao dva dana, a sva predavanja održana su u Gradskoj opštini Vračar.

 

Na svečanom otvaranju mladim studentkinjama beogradskog Univerziteta, učesnicama seminara obratili su se prof. dr Darko Nadić, prodekan za razvoj FPN-a, prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, prof. dr Milan Nedeljković, predsednik Gradske opštine Vračar i Natalija Ristić, predsednica Upravnog odbora CEDEM-a.

Potpredsednica Mihajlović poručila je da je „Srbija spremna za Zakon o rodnoj ravnopravnosti“. Mihajlović je rekla da su muškarci i žene prema Ustavu Srbije ravnopravni, ali da to nije tako u realnosti. "Ono gde žena nema, ili ih je jako malo, su lokalne samouprave. Od oko 160 lokalnih samouprava u Srbiji u samo 10 su gradonačelnice ili predsednice opština", rekla je Mihajlović.

Profesor Nadić je u ime Fakulteta političkih nauka poručio da će Fakultet i u narednom periodu podržavati ovakve projekte i inicijative, dok je predsednik opštine Vračar, koja je ove godine podržala projekat, poručio da mu je drago da opština može učestvovati u edukaciji mladih ljudi i negovanju tolerancije i rodne ravnopravnosti.

Natalija Ristić, predsednica UO CEDEM-a istakla je da veliki broj učesnica projekta čine studentkinje Fakulteta političkih nauka, Fakulteta bezbednosti, Pravnog fakulteta i ostalih društvenih fakulteta. „Želja nam je da ovim putem motivišemo mlade studentkinje da se aktivno uključe u društveni život i da im približimo temu rodne ravnopravnosti“, dodala je Ristić.

Na prvoj diskusiji nakon otvaranja, o ulozi mladih aktivistkinja sa studentkinjama su razgovarale Dalila Dolmagić, predstavnica političke partije i Andrijana Gavrilović, predstavnica nevladinog sektora. One su se osvrnule na primere diskriminacije sa kojima su se suočile i govorile o političkom angažmanu mladih devojaka u političkim partijama i nevladinim organizacijama.

Poslednje predavanje prvog dana seminara održale su Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Danijela Mirjanić, članica Veća Gradske opštine Savski venac. Poverenica je u prvom delu predavanja ukazala na najčešće primere diskriminacije u Srbiji, ali i objasnila studentkinjama na koji način mogu prijaviti svaki vid diskriminacije. U drugom delu Janković je odgovarala na pitanja učesnica. Danijela Mirjanić je zatim predstavila pet tehnika vladanja nad ženama kao i načine kako one mogu da se suprotstave i izbore za svoja prava.

Prvo predavanje drugog dana seminara održala je Gordana Mišev iz Ministarstva rudarstva I energetike. Ona je govorila o poziciji žena u politici, pre svega u Parlamentu I Vladi Srbije. Osvrnula se i na uspešne žene u srpskoj istoriji. Na kraju izlaganja pozvala je studentkinje da se uključe I budu aktivne po pitanju rodne ravnopravnosti.

Predavanje na temu “Narodne poslanice – obavezan broj ili jaka manjina” održala je poslanica Srpske napredne stranke, Aleksandra Tomić. Ona je govorila o zastupljenosti I položaju žena u Parlamentu I parlamentarnim odborima, kao i o Ženskoj parlamentarnoj mraži koja se bavi pitanjima koja se tiču rodne ravnopravnosti bez obzira na stranačku pripadnost. Projekat je okončan predavanjem državne sekretarke Stane Božović koja je govorila o mladima u politici kao I svojim iskustvima što se diskriminacije I političkog angažmana tiče. Nakon toga predstavnici CEDEM-a uručili su sertifikate učesnicama ovog dvodnevnog seminara.

Cilj projekta jeste podizanje nivoa znanja mladih studentkinja, pre svega društveno-humanističkih fakulteta, o temi rodne ravnopravnosti, ali i o izazovima i predrasudama sa kojima se susreću žene koje se bave politikom u Srbiji.