UPOZNAJMO SE - SUSRETI STUDENATA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA I UNIVERZITETA U PRIŠTINI SA PRIVREMENIM SEDIŠTEM U KOSOVSKOJ MITROVICI | CEDEM

UPOZNAJMO SE - SUSRETI STUDENATA
BEOGRADSKOG UNIVERZITETA I
UNIVERZITETA U PRIŠTINI SA
PRIVREMENIM SEDIŠTEM U KOSOVSKOJ
MITROVICI

O projektu:

Drugi po redu seminar pod nazivom "Upoznajmo se - susreti studenata Beogradskog univerziteta i Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici" održan je od 21. do 23. septembra u studentskom odmaralištu "Radojka Lakić" na Avali, uz posetu relevantnim institucijama.

Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih je uz finansijsku podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i ove godine ugostio studente sa Kosmeta i studente iz Beograda. Cilj seminara bio je umrežavanje i osnaživanje studenata kroz upoznavanje učesnika sa preduzetništvom, predstavnicima institucija i studentskim organizacijama.

Prvog dana učesnici su imali prilike da se na predavanju dr Nenada Vasića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, upoznaju sa procesima lobiranja Srba i Albanaca u kabinetu američkog predsednika i njegovoj administraciji. Maša Đorđević, diplomirana novinarka i alumnistkinja CEDEM-a, je potom kroz radionicu veština upoznala mlade sa tehnikama javnog nastupa.

Drugog dana seminara, studenti sa Kosova i Metohije i studenti iz Beograda bili su u prilici da obiđu relevantne institucije. Zoran Bojović i Dejan Pavićević, pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije uz rukovodstvo ugostili su učesnike i sa njima razgovarali o poziciji i mogućnostima mladih na Kosovu i Metohiji kao i načinima za njihovo usavršavanje. Član Gradskog veća, Dragomir Petronijević, je sa studentima razgovarao o preduzetništvu uputivši ih na koji način oni mogu da realizuju svoje ideje. Motivaciju im je pružio predstavljanjem primera mladih preduzetnika iz Beograda.

U nizu predavanja na Fakultetu političkih nauka studenti su imali priliku da se bliže upoznaju sa pitanjem Kosova i Metohije. Profesor dr Dragan Simić, dekan fakulteta, razgovarao je sa gostima o odnosu srpsko-američkih odnosa u svetlu pitanja Kosmeta, dok im je mr Dragan Živojinović predstavio stanje Kosmeta u međunarodnim odnosima. Profesor dr Darko Nedić je nakon toga govorio o aktuelnom pitanju ekoloških posledica bombardovanja Srbije 1999. godine.

Po povratku u odmaralište, Pajazit Pomak, koordinator Centra za karijerni razvoj FPN-a, održao je radionicu pisanja CV-a i intervjua, te ukazao na značaj karijernog razvoja.

Na kraju oba dana organizovana su neformalna druženja učesnika, kako bi ostvarili kontakte i razmenili iskustva i ideje.

Poslednjeg dana održane su dve radionice veština. Filip Babić, omladinski lider i rukovodilac BOSS-a upoznao je studente sa liderstvom i liderskim veštinama, dok je Nikola Ristić, osnivač M2GM, studentima preneo znanja o preduzetničkim počecima i načinima promocije ideja i projekata, posebnu pažnju posvetivši digitalnom marketingu. 

Seminar je završen dodelom sertifikata, obilaskom Avale i posetom Avalskom tornju.