Bezbedni na netu – sigurni u svetu | CEDEM

Bezbedni na netu – sigurni u
svetu

O projektu:

Projekat „Bezbedni na netu – sigurni u svetu“ pokrenut je tokom 2014. godine pod nazivom „Osiguraj se“ i od tada se veliki broj mladih edukovao o mogućim negativnim posledicama koje internet nosi sa sobom. S obzirom na to da je internet postao naša svakodnevica, neophodno je što ranije osvestiti i zaštiti se od potencijalnih rizika kojima su mladi najizloženiji. Iz tih razloga, CEDEM organizacija je došla na ideju da se srednjoškolcima, kao najugroženijoj grupi, predstave određena „pravila ponašanja“ na internetu.

Kako bi se ta pravila bolje približila, a zatim i primenila, ovaj projekat se realizuje u obliku vršnjačke edukacije kao najefektivnije među mladima.

Realizacija projekta „Bezbedni na netu – sigurni u svetu“ je u 2017. godini počela u martu u prostorijama Kancelarije za mlade Grada Beograda. Srednjoškolci su tada otpočeli niz jednodnevnih seminara na kojima su od naših predavača učili na koji način se zaštiti od, između ostalog, govora mržnje, krađe identiteta, lažnog predstavljanja, uznemiravanje, vređanja, seksualne zloupotrebe i ostalih opasnosti koje se moraju prepoznati i izbeći.

Srednjoškolci su imali priliku da poslušaju predavanje Gordane Medenice ispred Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavljanje njihovog rada, Vladimira Radunovića i Arvina Kamberija iz "Diplo fondacije" o načinu na koji internet funkcioniše, Nikolu Ristića, člana CEDEM marketing i HR tima, internet marketing menadžera i blogera na temu: „Da li je samo društvo na društvenim mrežama?“, predavanje Katarine Jonev, eksperta za bezbednost na internetu, na temu: „Sajber terorizam“, Tamaru Vučenović i predavanje o Medijskoj pismenosti, kao i predstavnike Nacionalnog kontakta za bezbednost dece na internetu.

U prvoj fazi edukacije je učestvovalo 60 učenika iz šest beogradskih srednjih škola. Nakon toga su ovi učenici imali priliku da znanje sa seminara prenesu učenicima svojih škola u vidu prezentacija koje su sačinjene od svih gostujućih predavača. Ovaj tromesečni projekat realizovan je uz finansijsku podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kao deo projekta „Bezbedni na netu – sigurni u svetu“, CEDEM i Krovna Organizacija Mladih Srbije napravili su kraći video klip u želji da osveste mlade o realnim opasnostima virtuelnog sveta.