Vozi bezbedno 2.0 | CEDEM

Vozi bezbedno 2.0

O projektu:

U oktobru i novembru 2016, Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih sproveo je projekat „Vozi bezbedno 2.0”, kao nastavak projekta „Vozi bezbedno” koji je održan 2015. Godine. Glavni cilj projekta bio je da se srednjoškolcima, kroz niz predavanja i radionica, skrene pažnja na važnost bezbedne vožnje i na taj način smanji broj saobraćajnih nesreća u kojima su najčešće žrtve upravo mladi.

Prvi deo projekta

U ovom projektu učestvovali su srednjoškolci iz Osme beograske gimnazije, Dvanaeste beogradske gimnazije, Računarske gimnazije i gimnazije Patrijarh Pavle, kao i srednjoškolci iz Druge Ekonomske škole i Arhitektonsko tehničke škole. Svoja znanja preneli su im u prvom delu projekta stručnjaci iz Agencije za bezbednost saobraćaja, Asocijacije za bezbednost motociklista, biciklističkog saveza Beograda, Medicinskog fakulteta u Beogradu, Fakulteta političkih nauka, kao i prošlogodišnji vršnjački edukatori, koji su prikazali kako je ovaj projekat izgledao prošle godine.

Drugi deo projekta

U drugom delu su učenici svojim školskim drugarima preneli ono što su naučili na predavanjima koja su predstavljala prvi deo projekta. U prisustvu svojih profesora, školskih psihologa i predstavnika CEDEM-a, vršnjački edukatori su kroz zanimljive prezentacije vršnjacima ukazali na važnost bezbedne vožnje.

Treći deo projekta

Treći deo projekta se sastojao od kreiranja brošure koja je sadržala tekstove učesnike projekta, a svaki tekst je napisala po jedna škola na određenu temu u vezi sa bezbednosti u saobraćaju.

Projekat „Vozi bezbedno 2.0” realizovan je u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uz podršku Agencije za bezbednost saobraćaja i GO Vračar.