Dan srpsko-nemačkog prijateljstva na Fakultetu političkih nauka | CEDEM

Dan srpsko-nemačkog prijateljstva
na Fakultetu političkih nauka

O projektu:

Jednodnevni seminar „Dan srpsko-nemačkog prijateljstva“ održan je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 16. marta 2015. Seminar je bio namenjen studentima Fakulteta političkih nauka sa ciljem da studentima približe bilateralni odnosi Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Učesnicima su pozdravnu reč uputili NJ.E. ambasador Nemačke, gospodin Aksel Ditman, dekan Fakulteta političkih nauka prof.dr Dragan Simić, kao i Natalija Ristić i Marko Despotović ispred Centra za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih. Nakon što se profesor Dragan Simić obratio učesnicima i izrazio poštovanje za ono što Nemačka već dugi niz godina čini za Srbiju, gospodin Ditman se osvrnuo na uspeh Srbije otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja sa EU. „Jako je važno da proces transformacija i reformi ne bude nešto što Srbija čini isključivo zbog Brisela i ostalih članica EU, već da bi transformisala i modernizovala svoje društvo “, istakao je gospodin Ditman ukazujući i na izuzetan napredak u saradnji izmedju Srbije i Nemačke.

Nakon predavanja Nj.E. ambasadora Nemačke, održana je panel diskusija na temu „Privredno-politička saradnja Srbije i Nemačke nekad i sad“, koju su vodili profesor FPN-a i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, prof. dr Ivo Visković, zatim dr Vladimir Medjak, član Pregovaračkog tima Srbije sa EU i gospodin Saša Marković, predstavnik Fondacije dr Zoran Đinđić. Profesor Visković je naglasio da je Nemačka naš najveći partner na putu ka EU, ali da se pre ulaska u EU od nas očekuje rešavanje problema sa Kosovom. Panelisti su se složili da Nemačka u nama vidi veliki potencijal, naročito u kvalifikovanoj radnoj snazi, ali da nam nedostaje stalan izvoz i garantovanje jednakog kvaliteta proizvoda.

Seminar je završen predstavljanjem rada Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) kao i rada Hajnrih Bel fondacije u Srbiji.

Ovaj projekat CEDEM je organizovao u saradnji sa Ambasadom SR Nemačke u Srbiji i Fakultetom političkih nauka u Beogradu