Vozi bezbedno | CEDEM

Vozi bezbedno

O projektu:

U novembru i decembru 2015, Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih sproveo je projekat „Vozi bezbedno”. Glavni cilj projekta jeste da se srednjoškolcima, kroz niz predavanja i radionica, skrene pažnja na važnost bezbedne vožnje i na taj način smanji broj saobraćajnih nesreća u kojima su najčešće žrtve upravo mladi.

Prvi deo projekta „Vozi bezbedno” održan je 8. i 9. oktobra u zgradi Gradske uprave u Beogradu. Učenici šest beogradskih srednjih škola i gimnazija – Medicinske škole, Pete ekonomske škole, Prve, Četrnaeste, Desete i Trinaeste beogradske gimnazije, imali su priliku da na dvodnevnom seminaru čuju nekoliko predavanja na temu bezbedne vožnje. Njima su svoja znanja preneli stručnjaci iz Agencije za bezbednost saobraćaja, Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda,Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine, Centra mladih Srbije i Biciklističkog kluba Čukarički.

U drugom delu su učenici pomenutih škola, koji su u prethodnoj fazi projekta prisustvovali predavanjima stručnjaka iz oblasti bezbednosti u saobraćaju, svojim školskim drugarima prenosili ono što su na tim predavanjima naučili. Vršnjački edukatori su u prisustvu svojih profesora, školskih psihologa i predstavnika CEDEM-a, kroz zanimljive prezentacije vršnjacima ukazali na važnost bezbedne vožnje.

Treći deo projekta se sastojao od kreiranja brošure koja je sadržala tekstove učesnike projekta, a svaki tekst će napisati po jedna škola na određenu temu u vezi sa bezbednosti u saobraćaju.

Projekat ,,Vozi bezbedno” realizovan je uz finansijsku podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure.