Osiguraj se | CEDEM

Osiguraj se

O projektu:

Kako bezbedno koristiti internet? Koje su to potencijalne pretnje? Kako ih prepoznati i izbeći? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja u vezi sa korišćenjem interneta, pružio je seminar „Osiguraj se“, a sve to uz pomoć predavača koji su svojim iskustvom i radom omogućili deci da se informišu, a kasnije i primene stečena znanja.

Jedan od prvih projekata CEDEM-a je upravo ovaj zbog neophodne edukacije srednjoškolaca u cilju smanjenja broja žrtava interneta koji se povećava srazmerno njegovom korišćenju - svakodnevno. Kao neke od potencijalnih pretnji izdvojene su krađa identiteta, seksualno zloostavljanje, lažno predstavljanje, govor mržnje i druge. Najugroženijim delom populacije se smatraju srednjoškolci zbog njihove znatiželje i istovremene neopreznosti i neiskustva. Iz tih razloga su upravo oni ciljna grupa ovog projekta, a njegovu važnost su prepoznale i srednje škole koje su pružile podršku i poslale svoje đake na edukaciju.

U okviru prve faze koja se održala na Gučevu u periodu od 24. do 26. oktobra 2014. godine, učenici su najpre prošli obuku korišćenja interneta uz pomoć predavača iz Ministarstva omladine i sporta, profesora iz Lozničke gimnazije i CEDEM-ovog PR tima.

U sledećoj fazi, učenici su imali priliku da u svojim školama prenesu stečena znanja tokom novembra i decembra 2014. godine. Sam projekat je osmišljen iz dve podjednako bitne faze od kojih je druga, vršnjačka edukacija, odabrana zbog rezultata različitih istraživanja u kojima se pokazala kao najefektivnija među mladima.

Procene su da je ovu edukaciju posredno ili neposredno prošlo više od 500 srednjoškolaca, a škole koje su učestvovale bile su Šesta beogradska gimnazija, Osma beogradska gimnazija, Trinaesta beogradska gimnazija, Četrnaesta beogradska gimnazija, Srednja Medicinska škola, PTT škola, Muzička škola “Davorin Jenko”.

Zbog uspešnosti, ovaj seminar je nastavio da se realizuje u budućnosti u istoj formi - edukacije, a zatim vršnjačke edukacije.

Kompletan projekat ’’Osiguraj se’’ realizovan je uz pomoć finansijske podrške Ministarstva trgovine, turizama i telekomunikacija.