Uticaj Ukrajinske krize na ekonomiju i geopolitički položaj Srbije | CEDEM

Uticaj Ukrajinske krize na
ekonomiju i geopolitički položaj
Srbije

O projektu:

Tribina “Uticaj Ukrajinske krize na ekonomiju i geopolitički položaj Srbije” održana je 12. maja 2014. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tribina je bila namenjena studentima Ekonomskog, Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta.

Učesnici tribine bili su prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti, prof. dr Dragan Đuričin sa Ekonomskog fakulteta i prof. dr Ivan Vujačić, profesor i bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prof. dr Ivan Vujačić rekao je da je logična pozicija srpske vlade o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, zbog srpske politike prema Kosovu. Po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, Vujačić je rekao i da u ovom trenutku to niko ne očekuje od Srbije, ali da će sa napretkom zemlje u evrointegracijama, Unija očekivati da srpska politika bude u skladu sa politikom

Prof. dr Zoran Dragišić ocenio je da srpska vlada vodi "pametnu i racionalnu politiku" u pogledu stava oko ukrajinske krize, navodeći da Srbija nema nijedan razlog da uvodi sankcije Rusiji, ali da ne može ni da prihvati separatizam.

Prof. dr Dragan Đuričin rekao je da bi opredeljivanje za podršku Rusiji ili EU bilo delikatno pitanje, koje bi Srbiju koštalo gubitka na obe strane. On je ukazao da će Srbija u budućnosti morati da se opredeli za jedno rešenje - ili EU ili Rusiju, ali i da se nada da će Unija za Srbiju imati strpljenja. Đuričin je rekao i da bi uvođenje sankcija Rusiji bilo "paradoksalno".

CEDEM je organizovao ovaj događaj u saradnji sa Studentskim Parlamentom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.